Verzuim door werkstress
Een beetje stress op het werk, daar presteren de meeste mensen beter van. Er is spanning om een deadline te halen of een project op te leveren. Dat noemen we ‘een gezonde werkdruk’. Maar wat als de druk zo hoog wordt, dat de prestaties eronder lijden? Dan ligt verzuim door werkstress op de loer.
Wat is werkstress?
Meer dan een miljoen mensen in Nederland lopen elk jaar risico op werkgerelateerde psychische aandoeningen, zoals een burn-out. Deze aandoeningen ontstaan als gevolg van de werksituatie. Soms is er ook sprake van een hoge belasting thuis, waardoor werknemers minder goed op het werk functioneren. Of het gaat om stress door een combinatie van werk en privé.
Klachten door stress op het werk
Stressklachten ontstaan door een onbalans tussen draagkracht en draaglast. Een medewerker ervaart de druk op de schouders langdurig als te groot. De klachten die hierdoor ontstaan, kunnen zich uiten in psychische of lichamelijke aandoeningen. Denk bijvoorbeeld aan chronische vermoeidheid, angststoornissen, maag- en darmproblemen, depressie, nervositeit, nek- en schouderklachten of burn-out.
Signalen van werkstress
Werknemers die langdurig onder hoge spanning staan, lijden daar vaak zichtbaar of merkbaar onder. Het is van belang deze signalen te herkennen en ernaar te handelen. Voorbeelden van signalen door werkstress zijn:
- Lichamelijke klachten, zoals hierboven genoemd, die niet verminderen of overgaan na doktersbezoek
- Geregeld ziekmelden
- Klachten over vermoeidheid, gebrek aan energie en een lange hersteltijd
- Lagere productiviteit
- Ontevredenheid en lichtgeraaktheid
- Klachten over de werkdruk of werkactiviteiten
Neem zulke klachten serieus, zeker als deze langdurig aanhouden. Ga met de medewerker in gesprek over hoe deze de werkdruk ervaart. Vaak is het mogelijk er iets aan te doen, bijvoorbeeld door het aanleren van nieuwe vaardigheden.
Beleid psychosociale arbeidsbelasting
Werkgevers zijn verplicht werkstress te voorkomen en te beperken door beleid te hebben rond psychosociale arbeidsbelasting (PSA). De Arbowet legt PSA uit als ‘factoren direct of indirect onderscheid met inbegrip van seksuele intimidatie, agressie en geweld, pesten en werkdruk, in de arbeidssituatie die stress teweeg brengen’.
Toch te maken met verzuim?
Ondanks een zorgvuldig PSA-beleid en een vinger aan de pols bij medewerkers die een hoge werkdruk ervaren, kan het gebeuren dat een werknemer thuis komt te zitten door werkstress. Dan bent u mogelijk toe aan een arbodienstverlener die meedenkt met u en uw medewerker. Zodat deze zo snel mogelijk weer aan de slag kan.
Meer weten?
Recht Door Zee Casemanagement vertelt graag meer over hoe om te gaan met stress op het werk. Wij zorgen er graag voor dat medewerkers (weer) met plezier aan de slag gaan. Neem contact op met ons voor een kennismaking.
Onze werkwijze
Benieuwd hoe u kunt besparen?
Recht Door Zee Directeur Monique helpt u graag.
06 – 51 47 73 19
Liever gebeld worden?
Laat uw telefoonnummer achter, dan bellen wij u.