Verzuim door schulden en geldzorgen

Ongeveer een derde van alle werkgevers geeft aan medewerkers te hebben die kampen met schulden en geldzorgen. Onderzoek van het Nibud toont aan dat bijna tweederde van de werkgevers mensen in dienst hebben met financiële problemen. Aan een fulltime werknemer met een modaal salaris, die kampt met schulden en geldstress, is een werkgever al snel 13 duizend euro per jaar kwijt.

Schuld leidt tot ziekte

Een zorgelijke financiële situatie brengt vaak gevoelens van schaamte en stress met zich mee. Verzuim door schulden komt dan ook regelmatig voor. Bovendien zijn werknemers die wel blijven werken minder productief en kampen met concentratieproblemen.

Signalen van geldzorgen

Werknemers die moeite hebben financieel de eindjes aan elkaar te knopen, praten daar doorgaans niet graag over. Toch zijn er signalen die op geldstress kunnen wijzen. Enkele voorbeelden zijn:

  • Niet bijdragen aan cadeaus of uitstapjes
  • Ontslag, scheiding of overlijden van de partner
  • Privégesprekken onder werktijd
  • Verzoeken om een lening of voorschot
  • Extra uren willen werken
  • Fraude of diefstal
  • Loonbeslag
  • Contact met schuldeisers of een deurwaarder
  • Ziekte en verzuim

Verzuim door schuld voorkomen

Financiële problemen spelen een rol binnen alle lagen van de bevolking en bij alle inkomensklassen. Vaak komen die voort uit slecht financieel beheer. Maar ook kan andere problematiek, zoals ontslag, een scheiding, een verslaving of het verlies van een dierbare ten grondslag liggen aan geldzorgen. Als werkgever houdt u uw medewerkers vanzelfsprekend graag aan boord en productief. Ga daarom in gesprek met uw medewerker, zodra u vermoedt dat schulden of andere geldproblemen aan de orde zijn.

Toch te maken met verzuim?

Ook wanneer u regelmatig contact onderhoudt met medewerkers met geldzorgen, kan het gebeuren dat een werknemer thuis komt te zitten. Dan heeft u mogelijk behoefte aan een arbodienstverlener die meedenkt met u en uw medewerker. Zodat deze zo snel mogelijk weer aan de slag kan.

Meer weten?

Recht Door Zee Casemanagement vertelt graag meer over hoe om te gaan met medewerkers met schulden en geldzorgen. Wij zorgen er graag voor dat medewerkers (weer) met plezier aan de slag gaan. Neem contact op met ons voor een kennismaking.

Onze werkwijze

Benieuwd hoe u kunt besparen?

Recht Door Zee Directeur Monique helpt u graag.

06 – 51 47 73 19

Liever gebeld worden?

Laat uw telefoonnummer achter, dan bellen wij u.


Meer weten over onze werkwijze? Neem contact met ons op.