Lieke werkt net als velen vanuit huis met haar gezin om haar heen. In het vierde Recht Door Zee Casemanagers interview vroegen we Lieke naar de ervaringen van de medewerkers die zij begeleidt tijdens het verzuimproces. Wat voor een impact heeft het thuiswerken van een casemanager op de arbeidsongeschikte medewerkers? En hoe kan je hen goed begeleiden in een re-integratie proces die de verzuimende medewerker voor het eerst meemaakt?
Lieke werkt als casemanager bij een overheidsinstelling waarbij zij dagelijks contact heeft met arbeidsongeschikte medewerkers die zij begeleidt tijdens het verzuimproces. De dag na de lockdown is zij begonnen aan de opdracht. Hierdoor heeft ze vele leidinggevenden en arbeidsongeschikte medewerkers nog niet persoonlijk leren kennen.
Wat voor een interim-opdracht heb je?
Door het eigen regiemodel hebben leidinggevenden de verantwoordelijkheid gekregen om het verzuimdossier aan te maken en bij te houden. Dit is echt tijdrovend en een vak apart.
Ik ga de dossiers weer op orde brengen. De leidinggevenden ondersteun en adviseer ik om zo samen het verzuim terug te dringen. Daarbij bekijk ik alle verzuimdossiers om te kijken wat er in staat, hoe het er in staat, in welke fase het dossier is en welke stappen er genomen moeten worden om de dossiers op orde te krijgen. Daar is de werkgever én de medewerker bij gebaat, zodat niemand achteraf voor financiële verrassingen komt te staan.
Waarom is het belangrijk om een arbeidsongeschikte medewerker vertrouwen te geven?
Het verzuimproces is voor de arbeidsongeschikte medewerker aangrijpend. Wat er in zo’n proces moet gebeuren, is voor de arbeidsongeschikte medewerker vaak totaal onbekend. De medewerker wil immers ook liever gezond zijn.
Als je langer in het verzuimproces zit, dan komen daar veel verschillende mensen en deskundigen bij kijken. Zit het eerste ziektejaar erop, dan volgt er een eerstejaarsevaluatie, een arbeidsdeskundig onderzoek, een tweede spoor-traject en dat allemaal naast de lopende processen die je al doormaakt. Denk hierbij aan het blijven bezoeken van de bedrijfsarts, het blijven volgen van je therapie en het onderhouden/hebben van contacten met je leidinggevende en de casemanager. Je krijgt als arbeidsongeschikte medewerker veel om te verwerken.
Natuurlijk ontvangt de arbeidsongeschikte medewerker de rapportages en gespreksverslagen, maar dat is voor hem geen gesneden koek. Als je niet bekend bent met verzuimprocessen, dan is het ingewikkeld en spannend. Er rijzen vragen als: ga ik mijn baan kwijtraken en kan ik mijn werkgever vertrouwen?
Vóór de coronasituatie was het vertrouwen voor een arbeidsongeschikte medewerker al niet makkelijk. De coronasituatie met de fysieke afstand die daarbij hoort, maakt het voor de arbeidsongeschikte medewerkers nog lastiger.
Hoe geef je vertrouwen aan de arbeidsongeschikte medewerker?
Gedurende de coronacrisis werkt Lieke vanuit huis. Arbeidsongeschikte medewerkers belt ze vanuit huis, in plaats van ze persoonlijk te woord te staan. Daarbij heeft ze 3 tips voor casemanagers:
1. Stel haalbare doelen
Het is niet realistisch ervan uit te gaan dat als je een arbeidsongeschikte medewerker onverwacht belt en overvalt met vragen over zijn verzuimdossier, dat je dan al je vragen beantwoord krijgt. Een open gesprek is al een goed begin.
2. Vertel wat je intentie is
Leg duidelijk aan de medewerker uit met welke intentie je belt. Ik ben de nieuwe casemanager en wil daarom de dossiers analyseren. Tijdens zo’n analyse heb je wel eens vragen. Zo weten zij waar ze aan toe zijn en hoeven zij zich geen zorgen te maken.
3. Geef de arbeidsongeschikte medewerker ook regie
Geef aan dat je begrijpt dat het verzuimproces ingewikkeld is. Voor de medewerkers is het de eerste keer dat er een langlopend verzuimproces is. Leg uit dat je wat vragen omtrent het dossier hebt en vraag de medewerker of hij nu de vragen wil beantwoorden of dat hij liever een nieuwe afspraak wil maken. Dan overval je niemand en geef je vertrouwen en regie aan de arbeidsongeschikte medewerker.
Wat is jouw doel als casemanager ten tijde van het coronavirus?
Als je op kantoor zit, zijn de communicatielijnen korter. De leidinggevende waar je mee te maken hebt, zie je vaker en dat maakt het makkelijker. Nu gaat alles telefonisch.
Ik wil het gevoel geven aan de medewerker dat we dit proces samen doormaken. Dat de leidinggevende, de bedrijfsarts, de casemanager én de medewerker één gezamenlijk einddoel hebben. Dat we er samen in staan. Vertrouwen overbrengen over de telefoon is moeilijk, maar ik zie dat het werkt met mijn tips.