Verborgen verzuim

Bij verborgen verzuim gaat het om medewerkers die regelmatig afwezig zijn met onduidelijke redenen. De mensen die op het werk de kantjes eraf lopen en steeds een uurtje te laat komen. Of zij gaan na hun laatste afspraak halverwege de middag al naar huis. Werknemers die onderpresteren of gedemotiveerd zijn, zetten zich niet optimaal in voor het werk. Ze zijn minder productief, en dat is een vorm van verborgen verzuim.

Redenen voor verborgen verzuim

Even een mentale pauze nemen tussen twee taken door, dat gebeurt regelmatig. Maar wanneer er structureel sprake is van onderpresteren op de werkvloer, dan is er vaak meer aan de hand. Wat zijn veelgenoemde oorzaken voor verzuim, waar geen ziekte of reden voor verlof aan ten grondslag ligt? Vaak gaat het om: familiezaken en mantelzorgen, maar ook intimidatie of pesten op de werkvloer. Daarnaast verzuimen medewerkers om te solliciteren onder werktijd. Sporten en hobby’s worden ook genoemd als oorzaak voor onrechtmatig verzuim. Medewerkers die geen uitdaging meer zien in hun werkzaamheden, zijn vaak ook minder productief. En ook thuiswerken door corona kan zorgen voor verborgen verzuim.

Start met praten

Neemt een collega structureel langer de tijd om een taak af te ronden dan verwacht, op basis van kennis en ervaring? Dan wordt het tijd voor een goed gesprek. Duidelijkheid over eventuele achterliggende redenen, maakt het gemakkelijker deze aan te pakken. En op zoek te gaan naar oplossingen. De casemanagers van Recht Door Zee zijn ervaren in zulke gesprekken en wij denken graag mee over mogelijkheden.

Meer weten?

Wilt u aan de slag met verborgen verzuim binnen uw organisatie. Zoekt u naar oplossingen om de productiviteit te verhogen? Neem dan contact op met ons.

Onze werkwijze

Benieuwd hoe u kan besparen?

Recht Door Zee Directeur Monique helpt u graag.

06 – 51 47 73 19

Liever gebeld worden?

Laat uw telefoonnummer achter, dan bellen wij u.


Meer weten over onze werkwijze? Neem contact met ons op.