Verborgen verzuim door corona

Thuiswerken blijft nog lange tijd het advies, waar mogelijk. Dat voorkomt verspreiding van het coronavirus. Tegelijkertijd werkt thuiswerken andere ziektes in de hand. Er kan dan sprake zijn van verborgen verzuim.

Met de opkomst van corona zijn veel werknemers thuis gaan werken. Op afstand is veel mogelijk, maar het zorgt ook voor extra stress. Bijvoorbeeld door de aanhoudende onzekerheid over de baanzekerheid of de kans op besmetting door het virus. Ook ontbreken de gewone, dagelijkse routines. Dat geeft medewerkers veel spanning en vermoeidheid.

Hoogste werkdruk ooit

Onderzoek van het CNV wijst uit dat de werkdruk hoger ligt dan ooit. Door de crisis is het ziekteverzuim op het werk gestegen met 21 procent. Maar liefst 16 procent van de ondervraagden is gevloerd vanwege de hoge werkdruk. Het CNV rekende uit dat mogelijk meer dan een miljoen Nederlanders uitgeput raakte als gevolg van de coronacrisis.

Thuiswerken geeft stress

Veel bedrijven hebben het financieel zwaar. Vanwege angst om het verlies van hun baan, vinden medewerkers het extra lastig zich ziek te melden. Ook zorgt het vele stilzitten bij het thuiswerken voor lusteloosheid. Terwijl de complete verandering van werkomgeving juist mentale veerkracht vraagt. De hele dag voortdurend ‘aan’ staan, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat, zuigt medewerkers ook leeg. Net zoals het flexibel schakelen tussen rollen veel energie vergt. Ouders waren bijvoorbeeld langere tijd ook leerkracht.

De keukentafel is geen bureau

Samen met collega’s werken aan een project of een gezamenlijk doel, zorgt voor verbinding. Medewerkers die thuis zitten, geven vaker aan zich eenzaam te voelen. Ook de betrokkenheid met de werkgever neemt af. Daarnaast is het thuis vaak niet goed ingericht voor een ergonomisch verantwoorde werkplek. De stoel biedt onvoldoende steun en de tafel is niet op de juiste hoogte. Ook dat kan uitval door ziekte in de hand werken.

Meer weten?

Verzuim vanwege thuiswerken door de coronacrisis, is een reëel probleem. De casemanagers van Recht Door Zee geven graag advies. Zo helpen we medewerkers goed aan het werk te zijn én te blijven. Neem hierover vandaag nog contact op met ons.

Onze werkwijze

Benieuwd hoe u kunt besparen?

Recht Door Zee Directeur Monique helpt u graag.

06 – 51 47 73 19

Liever gebeld worden?

Laat uw telefoonnummer achter, dan bellen wij u.


Meer weten over onze werkwijze? Neem contact met ons op.