Interventie2021-01-15T14:26:16+01:00

Interventie

Een interventie is een individueel traject. Het kan preventief wordt ingezet om verzuim te voorkomen of curatief om het verzuim te verkorten. Om bijvoorbeeld de terugkeer van een medewerker in eigen of passend werk, bij de eigen of een andere werkgever, te bespoedigen.

Op deze pagina geven we antwoord op veelgestelde vragen omtrent interventies tijdens verzuim.

Wat is het doel van een interventie?

Er zijn verschillende doelen om een ander middel in te zetten:

  1. Voorkomen van verzuim
  2. Kosten van verzuim te reduceren
  3. Belastbaarheid van medewerker te verhogen
  4. Als instrument om medewerker duurzaam inzetbaar te maken en te houden
  5. Bevorderen van herstel en de herstelduur te beperken

Na de artikelen gaan de vragen verder.

Welke interventies zijn er?

Er bestaan heel veel verschillende interventies. Daarom is het vinden van de juiste interventie is niet eenvoudig. Een interventie wordt meestal op advies van een bedrijfsarts ingezet. Maar de werkgever kan ook actief de bedrijfsarts benaderen voor een interventie. Daarnaast bieden verzekeraars partijen aan waarbij een interventie kan worden ingezet voor de werkgever en/of medewerker.

  1. Inzetten bedrijfsarts
  2. Arbeidsdeskundig onderzoek
  3. Psychologische interventies
    hulpverlening of coaching bij psychische klachten
  4. Fysieke interventies
    hulpverlening of coaching bij fysieke klachten
  5. Re-integratiebedrijf naar ander passend werk bij een andere werkgever
    re-integratie 2e spoor
  6. Schuldhulpverlening en maatschappelijk werk

Wie betaalt een interventie?

Dat is een keuze. De medewerker kan zelf nagaan of zijn eigen zorgverzekeraar een bepaalde interventie vergoedt. Ook een werkgever kan ervoor kiezen om de interventie te vergoeden. De werkgever kan verzekerd zijn voor de gekozen interventie.

Waar vindt u een goede interventiepartij?

Door de vele interventiepartijen is het moeilijk te bepalen welke partij echt goed is in zijn werk. Casemanagementbureaus hebben veel ervaring met het inzetten van interventies. Wij hebben partijen geselecteerd die onze visie, omdat het om mensen gaat, delen en met die gedachte de interventie uitvoeren. Wij geven u graag advies over goede interventiepartijen.

Er zijn veel verschillende soorten interventies. Zelfs interventies die hetzelfde bewerkstelligen, zijn niet altijd voor iedereen effectief. Vaak is er maatwerk nodig. Tijdens het interventietraject moet er besproken en beoordeeld worden of de interventie effectief is. Zo niet, dan moet er naar een andere interventie gekeken worden.

Casemanagement is een vak

Alle antwoorden geven een beknopte uitleg over het onderwerp en de vraag. Casemanagement is een vak en heeft vele regels, richtlijnen en uitzonderingen. Houd er rekening mee dat elk verzuimdossier uniek is. Bent u op zoek naar een specifieke antwoord voor een dossier, dan kunt u het beste advies inwinnen bij een Recht Door Zee Casemanager.

Heeft u andere vragen of wilt u advies?

Neem dan contact met ons op via 036 – 737 00 84 of buiten kantooruren met Monique via 06 – 51 47 73 19.

Deze pagina is mede tot stand gekomen met input van onze partners. Wij hebben de inhoud met de meeste zorg samengesteld. Aan de informatie die op deze site wordt weergegeven kunnen geen rechten worden ontleend.

Whitepaper ‘Verzuim voorkomen doet u samen’

Rechtdoorzee uitleg en tips om verzuim structureel te voorkomen.

    Terug naar de veelgestelde vragen.

    Ga naar de bovenkant