Eigenrisicodrager2021-01-15T14:07:07+01:00

Wat is eigenrisicodrager – ERD

Bent u als werkgever eigenrisicodrager, dan bent u verantwoordelijk voor de re-integratiebegeleiding van (ex-)medewerkers na 2 jaar ziekte en de daarbij behorende kosten. En ook voor de betaling van de WGA-uitkering. Hier vindt u veelgestelde vragen én artikelen rondom eigenrisicodrager.

Waarvoor kunt u eigenrisicodrager worden?

Er zijn twee soorten eigenrisicodrager:

  1. ERD WGA – Eigenrisicodrager Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikte
  2. ERD ZW – Eigenrisicodrager Ziektewet

1. ERD ZW

Bij ERD ZW is de werkgever verantwoordelijk voor de ziektewetuitkering en de re-integratie van de (ex-)medewerkers die daar bij ziekte recht op hebben. Dus ook als ze niet meer bij de werkgever in dienst zijn.

2. ERD WGA

Bij ERD WGA draagt de werkgever het risico voor arbeidsongeschiktheid van (ex-)medewerkers. De werkgever betaalt geen arbeidsongeschiktheidspremies. De werkgever is, nadat het UWV een WGA-uitkering aan de (ex-)medewerker heeft toegekend, tot 10 jaar verantwoordelijk voor de WGA-uitkering en de re-integratie van de (ex-)medewerkers. Dit is dus nadat de medewerker al twee jaar verzuim doorlopen heeft. Om ERD WGA te mogen worden, eist de belastingdienst wel als voorwaarde een garantstelling dat een financiële instelling de verplichting overneemt indien het bedrijf daar zelf niet meer toe in staat is.

Waarom kiest u voor eigenrisicodrager?

U kiest ervoor om eigenrisicodrager te zijn, omdat u dan de regie in eigen hand heeft. U wilt optimaal sturen op re-integratiebegeleiding én er geld mee besparen.

Wanneer is ERD interessant?

Eigenrisicodrager worden is niet voor elk bedrijf interessant. Het is een financiële afweging en heeft onder meer te maken met de bedrijfsgrootte en loonsom.

Door zelf de regie te houden op de re-integratiebegeleiding van uw arbeidsongeschikte (ex-)werknemers kunt u invloed uitoefenen op de WGA-schadelast. U kunt twee keer per jaar een verzoek indienen om eigenrisicodrager te worden per 1 januari of per 1 oktober.

Casemanagement is een vak

Alle antwoorden geven een beknopte uitleg over het onderwerp en de vraag. Casemanagement is een vak en heeft vele regels, richtlijnen en uitzonderingen. Houd er rekening mee dat elk verzuimdossier uniek is. Bent u op zoek naar een specifieke antwoord voor een dossier, dan kunt u het beste advies inwinnen bij een Recht Door Zee Casemanager.

Stel uw vraag over ERD én ontvang een rechtdoorzee antwoord


Wilt u liever telefonisch contact?

Bel ons op 036 – 737 00 84 of buiten kantooruren met Monique via 06 – 51 47 73 19.

Deze pagina is mede tot stand gekomen met input van onze partners. Wij hebben de inhoud met de meeste zorg samengesteld. Aan de informatie die op deze site wordt weergegeven kunnen geen rechten worden ontleend.

Advies over ERD?

Recht Door Zee Directeur Monique helpt u graag.

06 – 51 47 73 19

Liever gebeld worden?

Laat uw telefoonnummer achter, dan bellen wij u.


Terug naar de veelgestelde vragen.

Titel

Ga naar de bovenkant