Ziekteverzuim hoogste in 17 jaar. Tsunami van verzuim verwacht. Hoe kunt u dit omdenken? Daar heb ik over na zitten denken.

Op dit moment zijn er veel bedrijven die wel iets anders aan hun hoofd hebben dan te gaan zitten omdenken. Dit zijn de bedrijven waar volgens het rapport van het UWV de meeste banen in 2020 zullen verdwijnen. Zoals in de zakelijke dienstverlening uitzendbranche, reisbureaus, horeca, cultuur, sport en recreatie, sierteelt en in de luchtvaart. Eén derde van alle medewerkers in Nederland werkt in een sector met een hoog risico op een sterke afname van de werkgelegenheid. Het gaat in totaal om 2,4 miljoen medewerkers. Dat is niet niks.

Dit zijn medewerkers die kunnen werken en niet verzuimen. Voor deze mensen is er misschien een mogelijkheid om te werken in een sector waar groei wordt verwacht. Bijvoorbeeld in de zorg, bij openbaar bestuur, post en koeriersdiensten. Een juiste match maken is essentieel. Er zijn veel bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn, ook in ons uitgebreide netwerk.

Verzuim door huidige situatie

We kunnen het allemaal voorspellen, medewerkers in de zorg die nu 24/7 klaar staan om hun werk te doen, vallen uit zodra de rust weerkeert. En dan wordt nu alweer een 2e uitbraak voorspeld. Voor deze mensen is het een uitzichtloze situatie, die ziekmakend kan zijn. Maar dat hoeft niet. Deze mensen werken immers met passie en toewijding. Waardoor hetgeen zij doen niet als werken voelt. Zij worden gesteund door hun werkgever, waar zij een luisterend oor vinden voor hun angsten.

Juist nu lost u verzuim samen op. Sterker nog, door nu in te grijpen, voorkomt u dat mensen uitvallen. Dit is het moment om in te zetten op preventie. Wat kunt u samen doen om verzuim te voorkomen? Welke mogelijkheden ziet de medewerker zelf?

Blijf met elkaar in gesprek, hoe druk het ook is. Zodat u snel weet wanneer het niet goed gaat met uw medewerkers. Wij doen dit door 1 keer per week met het team te videobellen. Zodat we elkaar even in de ogen kijken. Even kunnen zien en horen hoe het gaat. Oprecht interesse in elkaar tonen en de veiligheid bieden waarbij mensen zich uit durven spreken. Dat vinden wij belangrijk. Zodat wij samen verzuim kunnen voorkomen. Hierin zie ik de mogelijkheden voor werkgevers. Creëer een veilige omgeving waarin medewerkers vrijuit kunnen spreken. Zonder dat dit consequenties heeft. Mensen zijn in ieder bedrijf het belangrijkste kapitaal. Behandel hen dan ook zo.

In dit probleem zie ik de mogelijkheid om, door menselijker met elkaar om te gaan, verzuim te voorkomen. Juist nu alle handen nodig zijn en iedere oplossing die bedacht wordt welkom is om de BV Nederland weer op te starten.

80% van verzuim is niet medisch

De stijging in het verzuim en de tsunami aan verwacht verzuim, wordt ook veroorzaak door mensen die eigenlijk hun werk niet zo leuk vinden en de huidige maatregelen aangrijpen om niet te hoeven werken. Ook voor deze groep is het belangrijk om de juiste match te maken met een bedrijf waar een medewerker wel op zijn plek is. Immers de meeste mensen willen werken. Voor die enkeling die echt niet wil, is de optie gebruik te maken van Sociale Zekerheid. Waardoor zij vanzelf in de bijstand terecht komen. Het is een kwestie van keuzes maken.

Het nieuwe werken

Er zijn echter ook sectoren waar het verzuim nu juist daalt. Hoe dat kan? Volgens mij doordat veel werkgevers hun medewerkers eindelijk hun eigen verantwoordelijkheid laten nemen. Leidinggevenden hoeven niet meer op aanwezigheid te controleren, maar op resultaat. Hoe fijn is dat?

Veel werkgevers zijn geen voorstander van thuiswerken. Gevolg hiervan zijn files, gefrustreerde medewerkers, een slechte werk-privé balans. Zo zie ik in alle problemen mogelijkheden. Mogelijkheden om elkaar met respect te behandelen, mogelijkheden om niet de halve wereld over te hoeven reizen voor een bespreking. We hebben immers geleerd dat het online vergaderen veel efficiënter is. Elkaar opzoeken om koffie te drinken kan altijd nog, op anderhalve meter afstand en dus in kleinere groepen.
Conclusie: u kunt van dit probleem een uitdaging maken. Door samen te blijven zoeken naar oplossingen.

MKB-Nederland is de motor van de samenleving, waarvan de motor even is stilgezet. Maar niet voor lang. Die motor komt weer op gang en gaat ervoor zorgen dat er ook na de crisis uiteindelijk voor iedereen weer een plek is. Samen kunnen we immers zoveel meer dan alleen.

“Jij kan dingen die ik niet kan. Ik kan dingen die jij niet kunt. Samen kunnen we grootse dingen bereiken”
(citaat Moeder Teresa)

Pas op elkaar!

Monique