Het is weer zover, de blaadjes vallen van de bomen en langzaam maar zeker worden de dagen korter. ’s ochtends als de wekker gaat, is het nog donker. Snel opstaan, douchen en ontbijten om naar het werk te gaan. Als thuiswerker hoeft het allemaal niet snel en dat douchen kan morgen ook wel. Je draait je nog eens om en trekt je joggingbroek aan om zonder ontbijt, achter de computer te gaan werken.
Dekens over je hoofd
Natuurlijk geldt dit niet voor iedereen. De ene medewerker stapt thuis net zo vrolijk zijn werkruimte aan de keukentafel binnen. De andere trekt het liefst de dekens over zijn hoofd om de hele dag niet meer uit bed te komen. Maar weet u als werkgever nu daadwerkelijk hoe het echt met uw medewerkers gaat?
Durf te vragen
Is er beleid over de contactmomenten met medewerkers? Durft een medewerker eerlijk te zeggen dat hij of zij even niet zo lekker in zijn vel zit? Dat hij bang is voor het virus en meer moet zorgen voor zijn oudere ouders? Niet weet hoe hij de balans moet vinden tussen werk en privé? Als dat zo is, wat kunt u er als werkgever dan aan doen? Hoe kunt u voorkomen dat deze medewerkers langzaam minder betrokken raken bij het werk en misschien wel in het verzuim komen?
Tweede lockdown
Over al deze vragen en meer heb ik nagedacht als casemanager verzuim en (vitaliteits)coach van Recht Door Zee. Deze periode is voor niemand makkelijk. Een tweede lockdown kan er zomaar komen. Dat heeft impact op mensen in het algemeen maar ook op de mens als individu. Aandacht, betrokkenheid en werkelijk luisteren naar wat er speelt, is een andere cocktail die u uw medewerkers kunt inschenken.
Duurzame oplossing
Ik ga graag in gesprek met uw medewerker over vitaliteit. Kijken hoe het staat met hun energie, motivatie en veerkracht. Samen kijken waar het energielek zit en samen bedenken we een passende, duurzame oplossing. Uit ervaring weet ik dat dit op veel verschillende manieren kan gebeuren. De een heeft genoeg aan een aantal coach gesprekken om de draad zelf weer op te kunnen pakken, terwijl een ander gebaat is bij een kleine stok achter de deur voor een bewegingsprogamma en een derde is geholpen met een budgetcoach.
Investeer in medewerkers
Investeer in tijd en aandacht voor uw medewerkers zodat er op langere termijn geen ‘schade’ ontstaat die voorkomen had kunnen worden.
Inge de Reuver, Casemanager Verzuim