U kunt zich in deze tijd gek laten maken door al het slechte nieuws op tv of door uw kind dat haar zangkwaliteiten wil laat horen, net op het moment dat u een videogesprek hebt met een relatie. U kunt er ook voor kiezen om elkaar de ruimte te geven, het samen te doen en soms de buitenwereld even te negeren. Welke keuze denkt u dat ik heb gemaakt?
Juist! Ik kies ervoor om het samen te doen. Iedereen vrij te laten in de keuzes die ze maken.

Mijn kinderen hebben een strakke planning waar zij zich in de ochtend aan houden. In de middag is het tijd om te socializen. En hoe doen kinderen dat tegenwoordig? Precies door gekke filmpjes te kijken en te Snapchatten met hun vrienden. Ik laat ze lekker gaan en zeur niet over een schermtijd van meer dan 2 uur per dag in deze gekke tijd. Normaliter hebben wij een erg hectisch leven. We rennen van de ene dansles naar de andere, van de ene afspraak naar de andere en de weekenden zitten vol met wedstrijden en etentjes met familie en vrienden. Dat kan nu allemaal niet. Daar kan ik over zeuren, maar ik kan ook denken:

“We zijn allemaal nog gezond en dat is het allerbelangrijkste!”

Ik kies ervoor om nu extra te genieten van het samenzijn met mijn gezien. We hebben een strakke planning, overdag werken en na het werken ontspannen. Dat doen we door samen een spelletje te spelen (Familie Quiz is echt een aanrader!) of te gaan wandelen, te skeeleren of te hardlopen. Heeft iedereen zijn planning aan het eind van de week gehaald, dan kiest iedereen zijn eigen beloning hiervoor. Meiden bepalen dan bijvoorbeeld wat we gaan eten, of we gaan voetballen of “just dancen” en beslissen welke snoep er gehaald wordt.

Voor onze naasten die op dit moment afgesloten zijn van de buitenwereld, hebben we een “virtuele borrel” georganiseerd. Die was natuurlijk onwennig en we hebben ontzettend gelachen om alle gezichten en oren die we van dichtbij te zien kregen, omdat niet iedereen zich ervan bewust was dat we aan het videobellen waren. Waar ik in het “gewone leven” een paar keer per week 20 km per uur moet fietsen om daarna te kunnen relaxen op mijn yogamat, rol ik nu mijn matje in de tuin uit en volg ik in het zonnetje een virtuele yogales. Kiezen mijn collega’s (medewerkers) ervoor overdag niet te werken om er voor de (hun?) kinderen te zijn en op ander tijden hun uren te maken voor onze klanten, dan is dat prima. Het enige dat ik bied, is hulp als dat nodig mocht zijn. We doen het immers samen.

Ondernemers help ondernemers

Uiteraard ben ik niet altijd zo relaxed en hoop ik net als de rest van Nederland dat we snel uit deze crisis komen. Maar ik heb ook geleerd dat je niet op alles invloed hebt. Hierop dus ook niet. En dus kijk ik naar de dingen waar ik wel invloed op heb, namelijk het een beetje relaxed te houden voor mijn gezin en mijn collega’s. Helaas kunnen niet alle ondernemers relaxed met hun gezin en medewerkers omgaan. Gewoon omdat zij van de ene op de andere dag hun deuren hebben moeten sluiten, geen geld meer hebben om hun medewerkers te betalen en zich zorgen maken hoe zij hun gezin te eten moeten geven. Er zijn veel mooie regelingen, maar helaas gelden deze regelingen niet voor iedereen. Voor veel ondernemers en hun medewerkers komt deze hulp te laat. Ook daar heb ik helaas geen invloed op. Waar ik wel invloed op heb, is het – zolang als mogelijk – ondersteunen van de plaatselijke ondernemers. Door bijvoorbeeld ‘s avonds een ijsje te gaan halen bij EL GRECO TUSSEN DE VAARTEN en in het weekend eten af te halen bij PALLAS ATHENE en STEAK@THELAKE en al die andere mooie restaurants in Almere waar je eten kan bestellen.

Dit doen gelukkig veel ondernemers met mij. Echter, om als ondernemer andere ondernemers te kunnen blijven steunen, is het belangrijk dat iedere ondernemer – indien mogelijk – zijn rekeningen op tijd blijft betalen! Want door een tijdige betaling, kan die betreffende ondernemer op zijn beurt weer een andere ondernemer helpen. Dus laten we goed voor elkaar blijven zorgen, zodat we samen deze crisis te boven kunnen komen.

Pas goed op elkaar en laat je niet gek maken!

Monique