Medewerkers die zich tot aan hun pensioen blijven ontwikkelen en bijna nooit uitvallen door ziekte. Klinkt ideaal? Er zijn vijf manieren waarop u ervoor kunt zorgen dat uw medewerkers duurzaam inzetbaar blijven.

Ontspannen aan de slag

Een bepaalde routine en voorspelbaarheid in het werk, zorgt ervoor dat iedereen ontspannen aan het werk blijft. Maar met enige regelmaat is het belangrijk de boel op te schudden. Zodat medewerkers gemotiveerd blijven om nieuwe kennis en vaardigheden op te blijven doen. Hoe doet u dat?

1. Een andere rol verfrist

Veel bedrijven kiezen ervoor hun medewerkers elke vier tot zeven jaar een andere rol te laten kiezen. Jobrotatie helpt tegen het vastroesten in een bepaalde functie en geeft medewerkers de kans andere talenten in zichzelf aan te boren of ontwikkelen.

2. Trainingsaanbod van junior tot ervaren kracht

Wilt u dat uw medewerkers zich blijven ontwikkelen, van het begin tot aan het eind van hun loopbaan? Zorg er dan ook voor dat het trainingsaanbod hierop aansluit. Een startende medewerker heeft andere opleidingsbehoeften dan een medior of senior kracht.

3. Persoonlijke ontwikkeling voorop

De vaktechnische kennis en vaardigheden van medewerkers zijn belangrijk om te ontwikkelen. Maar beperk het trainingsaanbod niet tot alleen functioneel inhoudelijke cursussen. Denk ook eens aan trainingen time management, mindfulness of pitchen. Die helpen om anders te kijken naar de eigen rol en daar nieuwe invulling aan te geven.

4. Goed gedrag is goud waard

Besteed in beoordelingsgesprekken altijd aandacht aan de moeite die een medewerker neemt om zich te ontwikkelen. Maak hem of haar verantwoordelijk voor de eigen duurzame inzetbaarheid. En beloon inspanningen, al is het maar met aanmoedigende woorden.

5. Houd een vinger aan de pols

Hoe ervaren uw medewerkers het werken voor de organisatie? Vinden zij het werk inhoudelijk interessant? Voelen zij zich betrokken bij het bedrijf? Als de waardering voor een van beide achterblijft, kunt u als organisatie óf vastroesten, óf talentvolle medewerkers verliezen.

Wees zelf ook de leukste werkgever

Door regelmatig kritisch naar de eigen organisatie te kijken, blijft u als leidinggevende óók wendbaar, innovatief en dus duurzaam aantrekkelijk. Wanneer u weet wat de passie in uw mensen ontvlamt, dan houdt u ze langer zinvol betrokken bij de organisatie. Een bedrijf dat luistert naar de eigen medewerkers, blijft in beweging.

Medewerkers duurzaam behouden?

Wilt u meer weten over hoe u uw werknemers duurzaam en actief inzetbaar en bij de organisatie betrokken houdt? Lees dan meer over duurzame inzetbaarheid of neem direct contact op met de casemanagers van Recht Door Zee. Wij geven graag advies.