Lange nachten en korte dagen. Typisch voor de tijd van het jaar. Werkgevers hebben een dubbel gevoel bij de winterperiode. Medewerkers zijn eerder moe en minder productief. Of het nu ligt aan de donkere dagen van het jaar, de drukke gezellige decemberperiode of aan het werk. Dat maakt niet uit. Verzuim ligt gemakkelijk op de loer. Volgens Monique hebben managers de sleutel zelf in hand. Ze heeft 3 tips voor de managers van de toekomst.

Tip 1: Wees oprecht geïnteresseerd in de mens

Managers die de tijd nemen om een kopje koffie te drinken met hun medewerkers weten veel meer. Ze weten van de medewerker hoe het thuis gaat, waar hij van houdt, wat zijn hobby’s zijn en hoe hij zich op het werk voelt.

Weet hoe de mens achter de medewerker zich voelt, uit en denkt. Dan weet u ook waarom de medewerker op een bepaalde manier functioneert en reageert. Als manager kunt u dan aan de juiste knoppen draaien om een medewerker in zijn kracht te zetten.

 

Tip 2: Bespreek ambities

In de huidige tijd is het werven van goede medewerkers lastig. Zorg daarom extra goed voor de medewerkers die u al binnen heeft en wilt behouden. Ieder mens heeft een motivatie om te werken en wil onderdeel zijn van de maatschappij. De kunst is dat de manager weet waar de medewerker naartoe wil en hem daarbij steunt. Ga daarover met elkaar in gesprek.

Stel doelgerichte vragen aan uw medewerker. Wat zijn zijn of haar ambities? Wil hij of zij tot aan het pensioen hier blijven werken? Wat doen zij om duurzaam inzetbaar te blijven? Wat hebben zij van u nodig om hun doelen te realiseren? Dat geeft medewerkers eigen inzicht en de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen.

 

Tip 3: Plezier blijven houden in het werk

Doet u wat u leuk vindt? Werken is het leukst als u plezier beleeft aan wat u doet. Een van mijn collega’s vertelde mij dat, omdat ze het hier zo leuk vindt. Dat geeft mij de bevestiging dat zij wat zij doet ook echt leuk vindt. Het zorgt ervoor dat iemand niet voor u werkt omdat het MOET, maar omdat zij het WIL.

Wat wil uw medewerker nog leren in het bedrijf? Dat geeft nieuwe inzichten voor zijn huidige functie en inzicht in de mogelijkheden binnen het bedrijf. Wie weet past iemand veel beter op een andere plek of heeft hij verborgen talenten. Dan raakt u zijn kennis niet kwijt aan een ander bedrijf. U borgt zijn kennis in uw bedrijf, u geeft uw medewerker werkplezier en bindt de medewerker aan uw bedrijf.

 

‘Laten we samen verder kijken dan wet- en regelgeving. Omdat het om mensen gaat.’
Monique