Ziekteverzuim brengt veel kosten met zich mee, komt voor in ieder bedrijf en zorgt vaak voor veel frustraties en irritaties. Toch is het eenvoudig mogelijk dit verzuim terug te dringen. Hieronder ’10 ways’ hoe u zelf kunt bijdragen aan het verminderen van ziekteverzuim.

10 ways ziekteverzuim verminderen | Recht Door Zee casemanagement

 

Voldoende beweging

Voldoende bewegen verbetert de gezondheid. Zorg dat u dagelijks voldoende beweging krijgt. Werkgevers kunnen bijvoorbeeld een bijdrage leveren aan een sportschoolabonnement voor werknemer. Veel sportscholen werken graag mee aan een speciaal bedrijfsabonnement. Maar ook op de werkvloer kunt u uw collega`s stimuleren om meer te bewegen. Denk maar eens aan de ‘planking challenge’.

Gezond eten

Gezonde voeding is een terugkerend en actueel onderwerp. Als werkgever kunt u hier op inspelen door bijvoorbeeld te zorgen voor vers fruit op de werkvloer. Ook samen met uw collega`s kunt u samen bewust bezig zijn met gezonde voeding en elkaar zo stimuleren.

Leuke werksfeer

Zorg voor een goede sfeer binnen het bedrijf. Mensen die het naar hun zin hebben, presteren niet alleen beter maar voelen zich ook gezonder. Humor is belangrijk maar ook oprechte interesse in elkaar. Stimuleer dit ook als werkgever en geef hier ruimte voor. Iemand die goed in de wedstrijd zit presteert na een kort intermezzo weer efficiënter dan wanneer men constant geconcentreerd moet zijn.

Pesten aanpakken

Voorkom pesterijen op de werkvloer. Maar komt het toch voor, zorg dan met elkaar dat het bespreekbaar is. Signaleer het samen en wees er open over. Het resultaat van pesten is dat mensen zich niet meer prettig voelen, ook de mensen in de directe omgeving. Deze situatie kent alleen verliezers.

Betrokken managers

Het privéleven van werknemers is een belangrijk aandachtspunt. Daar komen met regelmaat situaties voor met lichamelijke en/of geestelijke gevolgen. Het is belangrijk dat leidinggevenden zich daarvan bewust zijn. Is uw manager oprecht in uw privéleven geïnteresseerd? Dan zult u zich daar prettiger bij voelen dan wanneer er alleen maar productiviteit wordt verwacht. Managers zullen moeten investeren in mensen door oprecht open te staan voor hetgeen hen bezighoudt.

Maak ziekteverzuim bespreekbaar

Praat met uw collega`s en uw leidinggevende open over ziekteverzuim. Is een collega ogenschijnlijk voor een kleinigheid ziek thuis? Praat er dan met elkaar over, zonder te oordelen. U kent vaak niet het hele verhaal en als u zelf een keer wat mankeert hoeft u zich ook niet schuldig te voelen omdat u niet aan het werk bent.

Ergonomische werkplek

Een ergonomische werkplek is heel erg belangrijk. Zeker nu we veel meer thuiswerken dan voorheen. Als u langdurig in een verkeerde houding werkt zult u hier op termijn last van krijgen. Zorg dus, als werkgever, voor de juiste en goed ingerichte werkplek (ook op locatie).

Clean desk

Werknemers zullen in eerste instantie zelf voor een opgeruimde werkplek moeten zorgen. Als werkgever kunt u faciliteren door duidelijke afspraken te maken en georganiseerde werkwijzen in te richten. Een opgeruimde overzichtelijke werkplek voorkomt stress en geeft overzicht. Daarnaast is het efficiënt en prettig voor de werkomgeving.

Stress reduceren

Samen kunt u ervoor zorgen dat de stress niet te hoog wordt. En vooral ook niet langdurig. Als werkgever kunt u op tijd signaleren of het te veel/vaak voorkomt. Verdiep u in de materie om uitval door stress gerelateerde problemen te voorkomen. Stress is zeer ongezond en kan op termijn zeker leiden tot ziekteverzuim of erger.

Casemanagement van Recht Door Zee

Preventie op het gebied van ziekteverzuim is een belangrijk onderdeel van de oplossing. Wij helpen ziekteverzuim preventief, maar bovendien ook actief terug te dringen. Hiermee helpt u uw mensen weer naar een gezond en langdurig herstel. Onze Recht Door Zee casemanagers houden altijd de mens in het oog en houden de financiële gevolgen voor de werkgever én de medewerker goed in de gaten. Omdat het om mensen gaat.

Als u de bovenstaande tips in praktijk brengt zal dit niet voorkomen dat er af en toe iemand ziek is. Maar u kunt er wel met elkaar ervoor zorgen dat uw bedrijf gezond is. Met een prettige sfeer en een goede gezondheid als extra bonus!