10 Recht Door Zee tips

20% van ziekteverzuim heeft een medische oorzaak.

80% van ziekteverzuim wordt veroorzaakt doordat medewerkers geen andere uitweg meer zien dan zich ziek te melden.

80% van ziekteverzuim kan dus voorkomen worden.

  1. Weet wat er speelt bij de mens achter de medewerker

    Denk bijvoorbeeld aan de huidige situatie waarin kinderen thuis onderwijs krijgen. Dit legt een zware druk op ouders die ook vanuit huis moeten werken. Als werkgever kunt u dit niet oplossen maar u kunt er wel begrip voor tonen en samen in gesprek gaan hoe medewerkers, rekening houdend met deze situatie, optimaal kunnen functioneren.

  2. Zorg voor blijvende uitdagingen

    Denk bijvoorbeeld aan het bieden van verschillende werkzaamheden en het aanbieden van opleiding- en carrièrekansen.

  3. Vraag uw medewerker wat er nodig is om inzetbaar te blijven en hoe u als werkgever kunt bijdragen aan deze oplossing

    Sommige medewerkers zijn bijvoorbeeld gebaat bij flexibele werktijden. Maak resultaat afspraken, dan maakt het niet uit wanneer de werkzaamheden worden uitgevoerd. Uiteraard is dit niet altijd mogelijk. Het is uiteindelijk aan de medewerker om een werkgever te vinden die past bij zijn/haar specifieke wensen met betrekking tot arbeidsvoorwaarden.

  4. Kennis is een voorwaarde om iets te begrijpen

    Als medewerkers niet weten waarom zij inzetbaar moeten blijven dan kunnen ze hier ook niet naar handelen. Inzetbaar blijven doet iedereen namelijk voor zichzelf, niet voor de werkgever. Door kennis te delen en intrinsieke motivatie om inzetbaar te blijven te stimuleren kan verzuim voorkomen worden.

  5. Optimaliseer de thuiswerkplek

    Veel mensen werken nu thuis. Het aan de keukentafel werken, op een slechte stoel en langdurig in een verkeerde houding zitten geeft vaak problemen. Terwijl er wel goed meubilair aanwezig is op de kantoren. Dat nu, maar ook in de toekomst, niet meer volledig gebruikt zal worden. Dit meubilair kan prima bij mensen thuis neergezet worden. Door daarnaast ook nog eens een werkplekonderzoek (online) uit te laten voeren, zitten alle medewerkers net zo comfortabel thuis als op kantoor.

  6. Laat jaarlijks een periodiek medisch onderzoek uitvoeren

    Dit geeft inzicht in de gezondheid van alle medewerkers in de organisatie. Door op basis van dit inzicht gerichte interventies in te zetten kan verzuim voorkomen worden.

  7. Stimuleer een gezonde leefstijl

    Installeer bijvoorbeeld de ommetjes app (https://www.hersenstichting.nl/ommetje) Maak een team aan en ga de competitie met elkaar aan. Blijf niet zitten tijdens overleggen maar ga op afstand wandelen.

  8. Houd contact met elkaar

    Juist nu dat we op afstand werken in het belangrijk elkaar niet alleen online voor overleg te ontmoeten, maar ook voor informeel contact. Ga een keer op afstand samen lunchen of bel een collega/medewerker als u een blokje om gaat. Toon oprechte belangstelling in elkaar.

  9. Biedt medewerkers de mogelijkheid elkaar op kantoor te ontmoeten

    Hierbij uiteraard rekening houdend met de RIVM maatregelen. Mensen zijn sociale wezens. Door alleen op afstand te werken, verliezen we elkaar uit het oog. Juist nu is het belangrijk de verbinding met elkaar aan te gaan.

  10. Inzetbaar zijn en blijven dat doen we samen

    Dat is de belangrijkste tip om verzuim te voorkomen. Uiteraard ligt de eerste verantwoordelijkheid bij de medewerker. Die moet met de oplossingen komen. Maar door hier samen rechtdoorzee over in gesprek te gaan kunt u inzetbaarheid vergroten en verzuim voorkomen.

Wie jarig is trakteert, dus wij denken graag met u mee over de oplossingen waarmee u de inzetbaarheid van de medewerkers in uw organisatie kunt vergroten. Wilt u een keer geheel vrijblijvend over deze of andere oplossingen sparren? Neem dan contact met ons op
via 036 737 00 84 of stuur een mail naar info@rechtdoorzeecasemanagement.nl

Benieuwd hoe u kan besparen?

Recht Door Zee Directeur Monique helpt u graag.

06 – 51 47 73 19

Liever gebeld worden?

Laat uw telefoonnummer achter, dan bellen wij u.


Meer weten over onze werkwijze? Neem contact met ons op.